Totul despre poliartrita reumatoida

Published on

Poliartrita reumatoida este o afectiune cronica inflamatorie care afecteaza, in mod normal, micile articulatii ale mainilor si picioarelor. Spre deosebire de modul cum afecteaza osteoartrita corpul, aceasta cauzeaza o inflamare cronica a sinovialei articulare, cauzand o umflatura dureroasa ce eventual va rezulta in eroziune osoasa si deformarea articulatiilor.

O boala autoimuna, poliartrita reumatoida apare atunci cand sistemul imunitar ataca, din greseala, propriile tesuturi osoase. Pe langa inflamarea acestora, afectiunea mai poate fi resimtita si la nivelul altor organe, precum pielea, ochii, plamanii sau vasele de sange.

Desi ea poate aparea la orice varsta, in general incepe dupa cea de 40 de ani. Ea apare mai des la femei decat la barbati, iar tratamentul se concentreaza pe controlarea simptomelor si prevenirea distrugerii articulatiilor.

Simptome

Simptomele acestei boli pot include:

- articulatii umflate si calde

- rigiditate a incheieturilor care apare dimineata si poate dura cateva ore

- umflaturi tari ale tesuturilor sub pielea bratelor (noduli reumatoizi)

- stare de oboseala, febra si pierderi de greutate.

Poliartrita reumatoida timpurie tinde sa afecetze intai articulatiile mici - in special cele care ataseaza degetele de maini si picioare. Pe masura ce afectiunea progreseaza, simptomele se imprastie, adeseori, la genunchi, glezne, coate, solduri si umeri. In cele mai multe cazuri, simptomele apar la ambele parti ale corpului.

Simptomele acestei boli pot varia in intensitate si pot aparea si disparea. Perioadele de actviitate ale bolii, numite “izbucniri”, alterneaza cu cele de relativa remisie - atunci cand durerea si umflaturile dispar. In timp, ea poate cauza deformarea si chiar miscarea articulatiilor.

Cauze

Poliartrita reumatoida apare atunci cand sistemul imunitar ataca sinoviala articulara - invelisul ce imbraca articulatiile. Inflamarea rezultata subtiaza acest invelis, eventual ajungand pana la nivelul in care va distruge cartilagiul si oasele. Tendoanele si ligamentele care tineau articulatia pot slabi si intinde, gradual, articulatia pierzandu-si forma si alinierea.

Inca nu se stie ce sta la baza inceperii acestui proces, desi apar cateva componente genetice. In timp ce genele nu cauzeaza, de fapt, poliartrita reumatoida, pot sa creasca riscul de aparitie al ei.

Factorii de risc sunt:

- sexul: femeile dezvolta aceasta boala in numar mai mare ecat barbatii.

- varsta: boala poate aparea la orice varsta, insa cel maid es incepe intre 40 si 60 de ani.

- istoricul familial: daca un membru al familiei a suferit de aceasta boala in trecut, exista un risc crescut sa od ezvolti si tu.

Complicatii

Poliartrita reumatoida este tratabila, insa creste riscul urmatoarelor boli:

- Osteoporoza: aceasta boala, impreuna cu tratamentele destinate tratarii ei poate creste riscul de dezvoltare a osteoporozei - o conditie prin care se slabesc oasele si le face mai susceptibile de fracturi.

- Sindromul tunelului carpian: daca aceasta afecteaza incheieturile, inflamatia poate apasa nervul care este folosit de intreaga mana si degete.

- Probleme ale inimii: aceasta afectiune creste riscul de a dezvolta probleme ale inimii si de blocaj al arterelor, precum si inflamarea invelisului cordului.

- Boli ale plamanilor: oamenii care au dezvoltat poliartrita reumatoida au un risc crescut de a face si o inflamatie a tesuturilor plamanului, care poate duce la o scurtare progresiva a respiratiei.

To be informed of the latest articles, subscribe: